Fontos tanácsok halvásárláshoz:
• Próbáljunk figyelni arra, hogy amikor halat vásárolunk, az mindig friss legyen. Ez az alapszabály. • Sok időt és energiát megtakarítunk, ha megkérünk egy hozzáértő embert (hozzáértő hentest), filézze ki a halat. • Ha egész halat vásárolunk, bátran nézzünk a szemébe. Ha a tekintete fényes, akkor a hal friss. Ha a tekintete homályos és zavaros, akkor az már nem friss. • • Sajnos mivel Magyarország távol esik bármelyik tengertől, nehéz igazán friss halat találni. Nagyobb áruházak halaspultjain már egészen jó a választék, de a Vásárcsarnokban is meg lehet találni a megfelelő áldozatot.
|
|
Rác pisztráng |
Hozzávalók:
• 1 kg pisztráng • 1 kg burgonya • 10 dkg szalonna • 2 fej vöröshagyma • 2 db zöldpaprika • 2-3 db paradicsom • 1 db citrom • 1 kis pohár tejföl • 1 marék kakukkfű • olívaolaj • só • bors
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. A főtt krumplit lecsöpögtetem, egy tepsibe rakom, és 170 fokon ½ órát sütöm. Míg a krumpli sül, a megtisztított pisztrángot alaposan megmossuk kívül-belül. Fogunk egy viszonylag éles kést, és szabályosan beirdaljuk mindkét oldalát. A hagymát lereszeljük, a paprikát apróra vágjuk, a szalonnát pedig vékonyan felcsíkozzuk. Fogjuk a szalonnát és a késsel vágott résekbe tunkoljuk, utána pedig mehet a szalonna után a hagyma és a paprika. Megsózzuk, borsozzuk. Ekkor meglocsoljuk a citrom levével, és a hasüregbe helyezzük a kakukkfüvet.
A maradék hagymát, paprikát és paradicsomot felkarikázzuk. A krumplit kiveszem a sütőből, és ráhelyezem a halat. A felvágott zöldségeket a hal köré szórom, és mehet is vissza a sütőbe ½ órára. A sütés végén kiveszem, meglocsolom tejföllel, és sütöm még 10-15 percet.
Tálaláskor a halat középre helyezzük, köré szórjuk a zöldséges krumplit, és… jó étvágyat!
| |